Selecteer een pagina

Duurzaam

PEFC keurmerk

Ons hout wordt ingekocht bij partners met een FSC of een PEFC keurmerk. De balans in het milieu vinden wij belangrijk en kiezen daarom alleen voor leveranciers met deze kenmerken. Deze staan voor een verantwoordelijke manier van houtwinning. Wij gooien ook niet zomaar hout weg. Met houtafval wordt onze biomassa ketel gevoed, hierdoor zijn we nagenoeg onafhankelijk van gas om onze fabriekshal te verwarmen.

Afvalverwerking

Naast houtverwerking, worden ook plastic en karton gescheiden afgevoerd. Voor de afvalverwerking van andere producten waar wij mee werken, hebben wij een samenwerkingsverband met diverse gespecialiseerde partners. Denk bijvoorbeeld aan filters van de spuitwand, doeken voor het beitsen en lak en beits blikken.

Kenmerken van Europees eiken

Een eikenboom heeft een hoogte tussen 18 en 30 meter en een stam met een diameter van 1,2 tot 1,8 meter. Het hout dat voor ons bruikbaar is, is het takvrije gedeelte van de stam en heeft een maximale hoogte van 15 meter. Hierna wordt de boom ontdaan van zijn schors en spint. De spint is de laag achter de schors waar de voedingssappen omhoog naar de takken en bladeren gaan. Als laatste wordt ook het hart uit de stam gezaagd omdat hier vaak veel scheuren in zitten.

Dosse, half kwartiers en kwartiers

Na het ontdoen van de onbruikbare delen van de boom, blijft het geel tot donderbruine kernhout over. Deze worden gezaagd in dosse, kwartiers en half kwartiers. Dosse is herkenbaar aan de vlamtekeningen in het hout. In kwartiers gezaagd hout zie je een rechte houtdraad met spiegels, dat zijn witte en glansachtige plekken; het meest karakteristieke kenmerk van eikenhout. Dan bestaat er ook half kwartiers gezaagd hout. Dit is een kruising tussen dossen en kwartiers gezaagd hout.

Dosse
Dosse
Half kwartiers eikenhout
Half kwartiers
Kwartiers eikenhout
Kwartiers