Selecteer een pagina

Onze collectie bestaat op één enkele linnenkast na volledig uit massief europees eikenhout. Waarom wij met massief eiken werken heeft een aantal redenen, het is robuust, tijdloos, goed te bewerken en heeft de echte charme van een natuur product. We willen u dan ook graag uitleggen wat de herkenbare punten van europees eiken zijn.

Een eikenboom heeft een hoogte tussen 18 en 30 meter en een stam met een diameter van 1,2 tot 1,8 meter. Het hout dat voor ons bruikbaar is, is het takvrije gedeelte van de stam en heeft een maximale hoogte van 15 meter. Na het kappen wordt de boom ontdaan van zijn schors en spint. De spint is de laag achter de schors waar de voedingssappen omhoog naar de takken en bladeren gaan. Als laatste wordt ook het hart uit de stam gezaagd omdat hier vaak veel scheuren in zitten.

Na het ontdoen van de onbruikbare delen van de boom, blijft het geel tot donderbruine kernhout over. Deze worden gezaagd in dosse, kwartiers en half kwartiers. Dosse is herkenbaar aan de vlamtekeningen in het hout. In kwartiers gezaagd hout zie je een rechte houtdraad met spiegels, dat zijn witte en glansachtige plekken; het meest karakteristieke kenmerk van eikenhout. Dan bestaat er ook half kwartiers gezaagd hout. Dit is een kruising tussen dossen en kwartiers gezaagd hout.